Een reis doorheen het onbewuste

Vol.1 | okt2019

Angst

voor het

brandijzer

De schandvlek die elke expat wil vermijden

en herstel tegenhoudt

Editor's note.

Angst voor het brandijzer

COVERVERHAAL

Face à Face

met Philippe Perseyn

INTERVIEW HR

6 onmisbare ingrediënten voor onze psychische gezondheid

Puzzelen

TESTIMONIAL

In den beginne was er 'een tekort'

PSYCHE

Gezocht: handleiding voor het leven

The Big 4

Save the date

Editor's note.

Het is met blijdschap en trots dat ik jullie het eerste nummer van Expat Psyche  kan presenteren. 
 
In dit magazine dompelen we ons onder in de wonderbaarlijke wereld van onze geest, ons onbewuste en de mentale gezondheid van Vlaamse expats in de wereld. Er is aandacht voor de cruciale rol die bedrijven hebben binnen het expatriëren van werknemers en we bekijken welke mogelijkheden expats hebben als er hulp nodig is. 
 
Één op de drie Belgen wordt doorheen het leven geconfronteerd met mentale moeilijkheden. Als expat heb je tweeënhalf procent meer kans op psychisch lijden dan Belgische landgenoten. Er zijn dus maar weinig mensen die nooit (van ver of nabij) geconfronteerd worden met mentaal leed. Denk aan stress op het werk, de kwaliteit van de woonomgeving, de relaties tussen leerkrachten en leerlingen op school, verhuizen, je uitdrukken, opnieuw en opnieuw afscheid nemen... Het zijn stuk voor stuk situaties die, samen met nog heel veel andere, een nauwe band hebben met het domein van de geestelijke gezondheid. 
 
Geestelijke gezondheid is dus absoluut niet iets wat zich afspeelt in een ivoren toren en waar enkel geleerde specialisten achter gesloten deuren mee bezig zijn. Het is een levende realiteit in het bestaan van elke dag. Iedereen heeft ermee te maken, van welke leeftijd en in welke maatschappelijke geleding ook. Of het nu gaat om geluk, tegenslag, liefde, waanzin, droefheid, solidariteit, revolte, wanhoop… Het is een dagelijks gebeuren en treft elk van ons. Binnen het expatmilieu is dit nog al te vaak de olifant in de kamer. 
 
Vanuit mijn praktijk heb ik mijn deuren geopend naar de wereld om zo ook via een online praktijk een ruimte te creëren voor jullie, Vlamingen in de wereld. Én ook voor jullie, Belgische ondernemingen die mensen uitsturen. Vandaag doe ik dat ook middels dit tijdschrift. Laat ons met elkaar spreken, luisteren, vragen stellen en samen bekijken hoe moeilijkheden kunnen getransformeerd worden en veranderingen kunnen ontstaan. 
 
Laat ons het stigma dat nog steeds kleeft op geestelijke gezondheid teniet doen, stereotypen doorbreken, kennis vergaren, spreken met mensen, verhalen delen, handvatten zoeken en met een gezonde geest een zinvolle invulling geven aan ons leven; op welke plaats ter wereld ook.  
 
Expat Psyche laat mensen getuigen van uitdagingen, moeilijkheden waarmee zij worden geconfronteerd en zij  

vertellen over hoe zij hiermee omgaan waardoor hun hun expat-verhaal er geen wordt van aanhoudende pijn, verdriet en lijden. 
Als je de tijd hebt, ga dan zitten met een kop koffie, glas water of frisse pint (met een beetje geluk is dat een Belgisch biertje) en laat je onderdompelen in de bijzonder boeiende wereld van onze geest. Heb je niet de tijd? Maak dan tijd. Jouw geestelijke gezondheid is te belangrijk. 
 
Dank aan alle expats die reeds in mijn praktijk kwamen spreken, samenwerkende partners  en inspirerende collega's waardoor dit unieke Belgische magazine in de wereld is gekomen. Ik kijk er naar uit om nieuwe verhalen en inzichten met jullie te delen. 
 
Rebekka Rogiest - Editor
 

Ik ben coach, creatief therapeut beeldend en psychotherapeut werkzaam zowel met particulieren als bedrijven.  
Mijn therapeutisch kader is dat van de rouw– en verliestherapie en de psychoanalytische psychotherapie en creatieve therapie. Als coach in opleiding (Professional Certified Coach; ICF standards) werk ik vanuit de psychologie van Jung, systemisch denken, NLP, geweldloze communicatie, ‘transformational presence’,  ‘Conversational Intelligence’, en andere recente disciplines.  
Mijn werk draait om het ondersteunen van mensen en transformaties te bekomen zodat zij meer het leven kunnen leiden dat bij hen past in zowel professionele als persoonlijke context. Permanente vorming stelt me in staat om nieuwe ideeën en invalshoeken in te zetten ten behoeve van het welzijn van iedereen waar ik mee werk. 

De schandvlek die elke expat wil

vermijden en herstel tegenhoudt:

gezien worden als de man/vrouw die het

allemaal niet aan kan  

Angst

voor het

brandijzer

De schandvlek die elke expat wil

vermijden en herstel tegenhoudt:

gezien worden als de man/vrouw die het

allemaal niet aan kan  

Als iemand mij tien jaar geleden had gezegd dat ik vandaag een zelfstandige online praktijk zou voeren, dan had ik je nooit geloofd.  
 
De maatschappij waarin ik leef, mijn opvoeding en opleidingen hebben altijd tot op zekere hoogte een lijn uitgezet over hoe ik werd verwacht mijn leven te leven en mijn professionele praktijk te voeren. Het betekende voor mij geen kunsthumaniora muziekonderwijs en geen conservatorium wegens "geen toekomst in te vinden". Het hield wel in goede punten halen, kennis vergaren, een vaste job hebben (liefst bij de overheid) die mij van een goed pensioen zou verzekeren, te allen tijde voorkomen dat ik ontslaan word (lees: niet teveel je gedacht zeggen), een man zoeken, kinderen op de wereld zetten en in de zomer enkele weken op vakantie gaan,

EXPAT PSYCHE

online coaching en therapie
 

rebekka@expatpsyche.be

+32 (0)486 920 134

Heb je een suggestie of feedback? Ik hoor het graag!